M. LAJČÁK: EÚ má záujem pokračovať v integrácii západného Balkánu

07.07.2012 Bratislava

Bratislava 7. júla (TASR) - Európska únia má záujem pokračovať v integračných procesoch západného Balkánu. Myslí si to podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), podľa ktorého dôkazom tohto tvrdenia je napríklad aj blížiaci sa vstup Chorvátska do EÚ.

"Potvrdením toho je aj nedávne priznanie kandidátskeho statusu Srbsku a osobitne začatie prístupových rokovaní s Čiernou Horou," poznamenal minister počas vystúpenia na medzinárodnom fóre Croatia summit 2012, ktorý sa koná v týchto dňoch v Dubrovníku.

Proces integrácie balkánskych krajín je podľa neho aj v rukách štátov, ktorých sa priamo týka. Ich úlohou je dokázať, že ich proreformné smerovanie je nezvratné. "Osobitne v súčasnom období musia krajiny západného Balkánu presvedčiť úniu, že ich integrácia bude skutočný prínos pre nich, ako aj pre EÚ a investované zdroje a úsilie nebudú premrhané," podčiarkol Lajčák.

Podľa tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí šéf slovenskej diplomacie plánuje využiť summit aj na bilaterálne rokovania s partnermi, osobitne z krajín západného Balkánu a z inštitúcií EÚ.

Croatia summit v Dubrovníku sa koná už po siedmy raz. Organizuje ho vláda Chorvátska spolu s prezidentom a predsedom parlamentu. Na summite sú prítomní premiéri, ministri aj významní hostia z Európy, Ameriky, severnej Afriky i európskych inštitúcií.
 

Vyberte región